Czy wiesz, że statystycznie każdy Polak co miesiąc wyrzuca żywność o wartości 50 złotych?

Ta kwota przemawia do wyobraźni zwłaszcza wtedy, gdy pomnożymy ją przez liczbę członków rodziny - w rocznym rozliczeniu 4-osobowa rodzina marnuje żywność wartą 2200 złotych. To dużo, prawda? Warto też zauważyć, że niektóre z trafiających do kosza produktów spożywczych nawet nie zostają rozpakowane, bo termin ich przydatności do spożycia mija zanim pojawi się okazja, by je otworzyć i wykorzystać. Na szczęście takim stratom łatwo zapobiec! Sprawdź, jak zorganizować przestrzeń w swojej kuchni, by nie marnować żywności i tym samym zaoszczędzić pieniądze.

Na czym polega zasada FIFO?

To zasada, która reguluje magazynowanie towarów handlowych, ale z powodzeniem sprawdzi się też w Twoim gospodarstwie domowym. Zasada FIFO, czyli “First In, First Out” oznacza, że produkty, które jako pierwsze trafiają do magazynu muszą pierwsze go opuścić.

Jak zastosować FIFO w lodówce?

W taki sam sposób, w jaki zapobiega się marnowaniu żywności w wielkich chłodniach, możesz zapobiec stratom we własnej kuchni. Jeśli Twoja lodówka jest pełna, to przyjrzyj się wszystkim stojącym w niej produktom i uporządkuj je według dat przydatności do spożycia - od tych, które mogą być przechowywane jeszcze przez długi czas, po te z krótkim terminem trwałości. Następnie te pierwsze umieść z tyłu, a te, które trzeba zjeść jak najszybciej (zarówno produkty świeże, takie jak: warzywa, owoce czy mięso, jak i te z bliską datą przydatności do spożycia albo już napoczęte) ustaw tak, by były widoczne zaraz po uchyleniu drzwi lodówki. Dzięki temu nie napoczniesz nowego opakowania, kiedy pod ręką będziesz mieć takie samo już otwarte. Pamiętaj też, by za każdym razem, kiedy wkładasz świeżo zakupioną żywność do lodówki, ustawiać ją za tą, która już jest tam przechowywana.

Gdzie jeszcze sprawdzi się FIFO?

Zgodnie z zasadą FIFO możesz zorganizować zarówno swoją lodówkę, jak i spiżarnię. Rozpakowując zakupy spożywcze, zwracaj uwagę, by znaleźć dla nich miejsce w głębi szafek
i szuflad, wysuwając na brzeg te, które zostały zakupione wcześniej.

Jak udoskonalić system przechowywania żywności według zasady FIFO?

Aby nie przeoczyć żadnego terminu ważności, możesz wykorzystać samoprzylepne etykiety, na których zapiszesz datę, do jakiej dany produkt może być bezpiecznie spożywany. Sposób ten warto wykorzystać nie tylko organizując lodówkę, ale też porządkując zapasy m.in. produktów sypkich, które często przekładamy do własnych pojemników.

Adres korespondencyjny:
Al. Jerozolimskie 30 lok. 8
00-024 Warszawa

tel.: (22) 654 64 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.