Celem projektu jest wzmocnienie instytucji publicznych w zakresie zarządzania polityką publiczną dotyczącą ograniczania strat i marnotrawstwa żywności, jak również opracowanie planu przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.

Osiągnięcie celu projektu umożliwia realizacja następujących działań określanych mianem: efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM):

  • Dostarczenie wiarygodnych danych pozwalających na rzetelną ocenę zjawiska i zaproponowanie „szytych na miarę” rozwiązań większego zaangażowania równych interesariuszy
  • Opracowanie niezbędnej metodologii potrzebnej do zbierania danych i utworzenia założeń systemu monitoringu, dzięki któremu będą generowane wskaźniki potrzebne do raportowania danych na potrzeby instytucji krajowych i międzynarodowych
  • Przypisanie odpowiedzialności poszczególnym instytucjom publicznym w realizacji polityki publicznej dotyczącej ograniczania marnotrawstwa żywności
  • Przeprowadzenie kampanii społecznej promującej praktyczne podejście obywateli do przeciwdziałania marnowaniu żywności
  • Wdrożenie rozwiązań informatycznych oraz procedur przyczyniających się do zwiększenia partycypacji społecznej branży spożywczej i lokalnych społeczności

Adres korespondencyjny:
Al. Jerozolimskie 30 lok. 8
00-024 Warszawa

tel.: (22) 654 64 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.