Wiesz, że za ponad 60% marnowanej żywności, tj. blisko 3 miliony ton w skali kraju odpowiadają sami konsumenci?
Najczęstszymi powodami wyrzucania produktów spożywczych w naszych domach jest ich zepsucie (65,2% wskazań) oraz przeoczenie podanej na etykiecie daty ważności (42%). Kolejna przyczyna marnowania żywności to zbyt duże zakupy. Mimo, iż powód ten wskazywany jest rzadziej niż poprzednie (22,2%), to ściśle się z nimi łączy. Nierozważne zakupy prowadzą do psucia się żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść przed upływem daty ważności. Dlatego przed wyjściem do sklepu, warto dokładnie zaplanować, co trafi do naszego koszyka. Poznaj kilka prostych zasad, dzięki którym zaczniesz planować zakupy bez wyrzutów i odchudzisz swoje rachunki!
1. Zacznij od przygotowania jadłospisu na najbliższe kilka dni.
W ten sposób nie tylko oszczędzisz czas (wszystkie zakupy możesz zrobić za jednym wyjściem do sklepu), ale też zyskasz większą kontrolę nad swoją codzienną dietą. Dobrze zaplanowane posiłki to takie, które pozwalają wykorzystać wszystkie “napoczęte” produkty spożywcze w ciągu kilku kolejnych dni.
2. Przed wyjściem na zakupy sprawdź, które z potrzebnych do przygotowania posiłku produktów, już masz.
Każdemu z nas zdarza się zapomnieć o produktach spożywczych, które przechowujemy we własnym domu - w efekcie kupujemy kolejne, przez co nie wykorzystujemy we wskazanym na etykiecie terminie tych, które już mamy. Dlatego kiedy przygotujesz jadłospis, przejrzyj dokładnie kuchenne szafki i lodówkę, by sprawdzić, czego naprawdę Ci brakuje.
3. Przygotuj listę zakupów.
Dzięki takiej liście nie tylko o niczym nie zapomnisz, ale unikniesz też krążenia po sklepowych alejkach, które często kończy się nieprzemyślanymi decyzjami zakupowymi.
4. Zwróć uwagę na produkty z bliską datą przydatności do spożycia.
W niektórych sklepach można znaleźć wydzielone partie produktów, których termin przydatności do spożycia zbliża się do końca. Warto zwrócić na nie uwagę - być może w najbliższym czasie planujesz przygotować potrawę, w której możesz je spożyć. Dzięki takim wyborom, wciąż dobra żywność nie zostaje spisana na straty, a Ty możesz nabyć ją w niższej cenie.
5. Nie bój się “brzydkich” owoców i warzyw.
Klienci sklepów, wybierając warzywa i owoce, kierują się na ogół ich wyglądem. Niestety często odrzucają przy tym tzw. „brzydkie” warzywa i owoce - na przykład marchewki o nietypowych kształtach czy pojedyncze banany oderwane od kiści. Jeśli chcesz powstrzymać marnowanie żywności, to nie bój się włożyć ich do swojego koszyka - są tak samo zdrowe i zdatne do spożycia z punktu widzenia bezpieczeństwa jak wszystkie pozostałe!