Prawie co druga badana osoba przyznaje, że jednym z powodów

marnowania żywności w jej domu jest przeoczenie daty ważności produktu wskazanej na etykiecie. Na szczęście straty te łatwo ograniczyć! Wystarczy poznać i zastosować kilka prostych zasad, dzięki którym zdążymy zjeść zakupione artykuły spożywcze we właściwym czasie.

1. Rozróżniaj etykiety - „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”.

Jeśli zdarzy Ci się przegapić widoczną na etykiecie produktu datę poprzedzoną zapiskiem „najlepiej spożyć przed”, to nie znaczy, że żywność musi trafić do kosza! Niektóre artykuły spożywcze, takie jak: mąka, olej, suche makarony, kasze, ryż, owocowe i warzywne mrożonki, jak również większość słodkich czy słonych przekąsek można śmiało zjeść także po upływie wskazanej daty. Pamiętaj jednak, by przed przygotowaniem z nich posiłku upewnić się, że były one przechowywane we właściwy sposób i nie mają oznak zepsucia. Zwróć uwagę na ich wygląd i zapach – jeśli nie zauważysz nic niepokojącego, a produkty nie odbiegają od normy, możesz zjeść je bez obaw. Niestety żywność oznaczona etykietą „należy spożyć do”, taka jak: mięso czy nabiał, nie nadaje się do spożycia po wskazanej na opakowaniu dacie.

2. Nie kupuj zbyt wiele żywności “na zapas” i unikaj zbyt dużych opakowań produktów, z których korzystasz sporadycznie.

Aby ograniczyć marnowanie żywności, nie należy kupować zbyt dużej ilości tych samych artykułów spożywczych. Rada ta może wydawać się banalna, ale warto pamiętać o niej zwłaszcza wtedy, gdy w sklepie kuszą nas niskie ceny tzw. „wielopaków” lub produktów w większych opakowaniach.
Większe opakowania są często bardziej opłacalne, ale decydując się na ich zakup, trzeba wziąć pod uwagę, ile danego produktu faktycznie jesteśmy w stanie zużyć. Pamiętajmy przy tym, że niektóre produkty tracą z upływem czasu swoje walory smakowe i odżywcze.

3. Uporządkuj produkty w szafkach i w lodówce, kierując się datą ważności.

Dobra organizacja kuchennych szafek i lodówki nie tylko ograniczy ilość marnowanego jedzenia, ale też ułatwia codzienne gotowanie. Staraj się tak uporządkować produkty, aby te z najkrótszą datą przydatności do spożycia były widoczne na pierwszy rzut oka. Takie rozwiązanie pomoże Ci lepiej zaplanować jadłospis pod kątem niemarnowania żywności, a może nawet zainspiruje Cię do kulinarnych eksperymentów, które mogą przynieść doskonałe efekty.

4. Planuj posiłki w ten sposób, by wykorzystać napoczęte produkty do końca.

Produkty spożywcze, zwłaszcza te nietrwałe np. chłodnicze należy zjeść w określonym czasie od otwarcia (oczywiście uwzględniając termin przydatności). Dlatego planując, jakie posiłki przyrządzisz w ciągu najbliższych dni, postaraj się znaleźć dla nich zastosowanie aby wykorzystać je do końca we właściwym terminie. To też świetna okazja, by modyfikować znane przepisy - dodając do nich nowe składniki.

Adres korespondencyjny:
Al. Jerozolimskie 30 lok. 8
00-024 Warszawa

tel.: (22) 654 64 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.